Články z cest – Bulharsko

Bulharská pokora a trend moderní gymnastiky

Jen co jsem se v pondělí vrátila z Moskvy, v pátek jsem již opět seděla v letadle, tentokrát do o něco teplejšího Bulharska. Stejně jako minulý rok jsme zavítali do města Pazardjik, kde nás hostily nám dobře známé Emilia Spasova a Slava Andonova, které se velmi aktivně snaží zvednout úroveň nejen své skupiny Mystery, která již na letošním WCh překvapila svou kvalitou, ale mažoretkového sportu v Bulharsku obecně. Ještě na žádném semináři jsem nezažila tak zodpovědný přístup, pokoru a organizovanost.
Hned v den příletu jsme měli možnost shlédnout trénink jejich seniorek a sestavy, které připravují na následující sezónu. Vyslechli si naše připomínky a poznatky a společně jsme mohli sestavy vylepšovat. Stejně tak sólo Kristiny Asenové (КристинаАсенова), která je šampionkou v sóle pom senior z letošního WCh. Kristina přináší něco nového a zajímavého a věřím, že i svým letošním sólem potvrdí svou preciznost a bude v Praze opět bojovat o medaile. Kristina začínala jako moderní gymnastka a vliv tohoto sportu je znatelný již u celé skupiny. Přináší to nové možnosti nejen v práci s náčiním, ale i prvky pohybové techniky, což je pozitivní pro pestrost vystoupení na světovém šampionátu a pro celkové zlepšení pohybové průpravy v našem sportu.
Druhý den se konal seminář, na kterém proběhlo nejprve důsledné školení trenérů a rozhodčích v oblasti pravidel. Následovala praktická část, kde jsem první den učila techniku s náčiním baton, druhý den pom-pom. Organizátorky měly velmi dobře promyšlenou koncepci celého semináře a díky tomu jsem mohla i já poskytnout své znalosti a dovednosti v plném rozsahu. Seminář měl cca 70 účastníků a praktických ukázek se účastnili velmi aktivně i trenéři, což jsem bohužel v jiných státech (ani v ČR) v takové míře nezažila.
Jejich zájem a zápal je obrovský a já věřím, že se jim to brzy vrátí. Kristina je tak jen první vlaštovkou dalších úspěchů.

FB stránka Anny Bergerové 

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru