2019-2020

Půlnočním odbitím hodin v poslední den kalendářního roku 2019 byl rok definitivně ukončen a současně se stalo historií první čtvrtstoletí vývoje mažoretkového sportu (1994-2019).
Myšlenka srovnávání výkonů mažoretkových skupin formou soutěží dala vzniknout mažoretkovému hnutí, ze kterého se vygeneroval nový, moderní, kolektivní sport, jeho životaschopnost, trendy a linie vývoje se potvrdila ve dvaceti pětileté nepřetržité řadě. Vývoj neminula ani negativa jako je prosazování vlastních zájmů nad zájmy celku, neuspokojené ambice jedinců nebo kolektivů, což ostatně zažívají i jiné sporty, stejně jako personální změny způsobeny nedobrovolnými odchody navždy. Všem, kteří se o udržení a rozvoj mažoretkového sportu do dnešní podoby zasloužili, patří úcta a poděkování. Díky!
Ve vývoji lidského života je 25 let dlouhá doba, ve srovnání se „stoletými“ sporty nebo sporty, které měly olympijské hry již v antice, je pětadvacetiletý vývoj ještě někde na začátku.
Mažoretkový sport rozšířil nabídku ve využití volného času dětí a mládeže, především děvčat, o druh sportu, který v historii nemá obdobu, neměl na co navázat, hledá si svoji cestu, vznikl na domácí půdě, a o to je jeho vývoj těžší. Mažoretky a mažoretkový sport jsou dva pojmy, které zatím veřejnost rozlišuje jen sporadicky. Zatímco mažoretkový sport přijímá atributy sportu, zvyšuje se výkonnost a náročnost předváděných formací, mažoretky jsou založeny na pochodovém kroku, vyšší výkony jsou v pravidlech omezovány.
Co přinese další desetiletí, které již odměřují hodiny stejným tempem jako všechen čas dosud, o tom lze jen spekulovat. V každém případě však bude další vývoj mažoretkového sportu záležet na tom, jak a kam jej chceme dovést a jak budeme motivovat svěřence. Stejně jako doposud budeme hledat možnosti a dělat všechny kroky na cestě k uznání mažoretkového sportu vyššími autoritami.
Mažoretkový sport je sportem kolektivním a sportem mladých; v tom je jeho síla, ale i jeho křehkost.
Poslední léta nabrala na dynamičnosti vývoje, což potvrzuje i start roku letošního. Hned první dvě soboty jsou ve znamení školení v pohybové průpravě, následuje celorepublikový seminář (01.02.). Osm kvalifikačních kol, dvě semifinálová kola, tři finále; téměř samostatná linie dvou výkonnostních tříd, nová místa finálových kol, postupně se rozšiřuje nabídka mezinárodních soutěží. Soutěž Back Together (Zpátky spolu) by měla být letos zpestřena o účast všech, kteří se v této oblasti angažují, měla by ukázat, zda se někde rodí něco nového, lepšího, kvalitnějšího a originálnějšího, případně zda jsou někde výkonnostně vyspělejší závodnice v této oblasti. Pokud se soutěžící nezaleknou možné konkurence, může to být velice zajímavá a inspirativní soutěž.
Nové desetiletí, stejně jako letošní rok, na jehož prahu právě stojíme, bude náročným obdobím a k tomu všem přejeme pevné zdraví, pohodu, radost z pohybu, nové zážitky a sportovní úspěchy.
Ať se daří!

Marta Pavelková

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru