Stovky mažoretek soutěžily v Zábřehu

V sobotu 26.dubna patřil zábřežský kulturák mažoretkám z celé České republiky.

Zábřeh se stal jedním z osmi měst, kde se konala kvalifikační kola pro finále mistrovství České republiky v mažoretkovém sportu, které vstupuje letos již do svého 21.ročníku.
Před porotu postupně předstupovalo na čtyři sta mažoretek, které se utkaly v soutěžních disciplínách hůlka, třásně a mix, tedy kombinaci obou předchozích disciplín, a to v sóloformacích i v soutěži skupin.
Na zábřežské organizátory čekalo hodně práce, protože v letošním roce se poprvé soutěžilo ve dvou výkonnostních třídách „A“ a „B“.
Sportovní charakter soutěže, ve kterém dominuje nejen vysoký výkon, krása a elegance pohybu se stal základem pro moderní masový sport dívek ve věku od 6 do 26 let.
V soutěžích se projevuje nápaditost a kreativita choreografů, kteří se tak snaží přirozeně zvýraznit životní styl a pocity mladé generace.
České mažoretky ve skupinových i sólových vystoupeních patří mezi elitu v Evropě a Mistrovství v mažoretkovém sportu patří mezi největší národní soutěže.
Jedna z organizátorek zábřežské soutěže, Renata Hrdinová vysvětluje:“V letošním roce jsme museli zvládnout nápor osmi set soutěžících, hlavně z Moravy, ale přijela i děvčata z Písku. Nejpočetnějšími skupinami patřila Kala Havířov a SZUŠ Jeseník. V nejvyšší soutěžní třídě A se představily úspěšné skupiny z loňské soutěžní sezóny. Mistři světa z loňského roku – Hustopeče, Kala Havířov, TOM Krokodýl Ostrava, SZUŠ Jeseník, Elité Ostrava, Mažoretky Přerov a také domácí Mažoretky Zábřeh o.s. – stříbrné z loňského mistrovství světa.“
Mažoretkový sport v Zábřehu patří mezi úspěšné oddíly v rámci ČR a má ve svých skupinách i dva chlapce. Jedním z nich je Filip Rossler, který jako první startoval doposud v ryze dívčím sportu. Své místo mezi dívkami si s přehledem vybojoval a jeho bodové hodnocení patřilo mezi nejvyšší. „Jsem velmi ráda, že právě historicky první mužské zlato ze sólové disciplíny BATON patří zábřežským,“ dodává Hrdinová.
 

Kompletní výsledky kvalifikačního kola MČR v mažoretkovém sportu Oficiální stránky IFMS

Kompletní článek Oficiální stránky IFMS

autor: sumpersko.net

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru